Basketbolda Aldatma Savunması

Basketbolda aldatma (fake) hareketi, hem toplu hem de topsuz olarak ve rakibi şaşırtmak, kandırmak, geçmek, savunmayı eksik bırakmak, vs. için yapılır. Aldatmaya karşı savunma yapmak ise üzerine çalışılması ve öğrenilmesi gereken bir yetidir. Rakibinizin çok hareket ettiğini ve bolca aldatma (fake) yaptığını düşünün. Kendinizi, basketboldaki kullanımı ile, fake yemekten nasıl korursunuz? Herşeyden önce çok endişeli olmamalı, başınızı yukarıda tutmalı ve uyanık olmalısınız. Ayaklarınız yavaş olamamalı.

Basketbolda savunma oynamak için çevreyi izleme özelliğinizi kullanmalısınız, bu arada topu görüş sahanızın içinde tutmalı, rakibinizin sabit olan bir noktasına (hareket ettiremediği) konsantre olmalısınız. Eğer sadece rakibinizin ayaklarına, ellerine ya da topa bakıyorsanız size kolayca fake atabilir. Rakibinizin bel bükümünü izleyin, daha çok beli ve başı (gövdesi) arasındaki kısıma odaklanın. Başıyla, omuzlarıyla, ayaklarıyla, kollarıyla veya basketbol topuyla fake (aldatma) yapabilir fakat vücudunun geri kalanını o yönde hareket ettirmeden orta bölümünü hareket ettiremez.

Fake yerseniz ve rakibiniz sizi geçerse yardım istemelisiniz ve takım arkadaşınız sizin adamınızı engellemek için yardıma gelmeli. Bu arada siz de pozisyona göre koşarak çabucak tekrar tuttuğunuz adamı yakalamaya ya da yardıma gelen takım arkadaşınızın savunduğu adamı almalısınız.

Ellerinizi Kullanın

Tuttuğunuz oyuncu topu sürüyorsa her zaman bir elinizi rakip ile top arasında tutun. Eğer rakibiniz topu tutuyorsa ellerinizi onun yaptığı şeye göre konumlandırın. Eğer dribbling yaparsa kollarınızı açık ve ellerinizi aşağıda tutun . Eğer topu tutuyorsa her iki kolunuzu da tam olarak yukarı uzanmış veya bir elinizi onun yüzünde, diğer elinizi de topu tuttuğu tarafta tutun, böylece onun pası veya şutu ile mücadele edebilirsiniz.

Ne Zaman Rakibinizin Topunu Çalmaya Çalışmalısınız?

Rakibinizin tepkilerini doğru şekilde ve yeterince tahmin etmek üzerine çalışmalısınız. Eğer siz topa giderseniz ve o yeterince çabuk tepki verirse siz, top yerine onun koluna temas edebilirsiniz ve bir faul çalınabilir. Bir hamle yapmak yerine rakibinizin hamlesini beklemek ve ona tepki vermek daha doğru bir savunmadır. Yine pozisyone ve kimi savunduğunuza ya da çabuk olup olmamasına göre bu durum da farklılık gösterebilir.

Şut Aldatmasına Cevap?

Şut atma durumunda en az bir elinizi rakibinizin yüzünde olacak şekilde yukarıda tutun. Eğer rakibiniz bir şut için yükselirse ellerinizi olabildiğince yukarı kaldırın. Topa tam olarak temiz bir şekilde vuramadığınız sürece, eğer topu başınızın üzerine çıkardıysa topun peşinden gitmeyin, aksi takdirde faul çalınma ya da fake yeme riski altına girersiniz. Ellerinizi mümkün olduğu kadar yukarıda tutun, böylece rakip oyuncu ellerinizin üzerinden şut atmak zorunda kalacaktır. Rakibinizden şut aldatması yememek için nasıl şut attığını iyi bilmelisiniz. Genelde oyuncuların çok büyük çoğunluğu şut aldatması yaparken şut atarkenki gibi davranmaz. Daha çok “şut atar gibi” yaparlar. Bu yüzden akıllı savunmacılar bu tuzağa düşmezler. Siz de bunu başarmak için rakibinizi iyi gözlemlemeli ve özellikle maçın ilk başlarında bir kaç pozisyon karşılıklı geldiğinizde nasıl hareket ettiğini çok iyi gözlemlemelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir